Mini kiwi jest pnączem pochodzącym z Japonii, Chin, Korei i Syberii. Rośnie tam w warunkach naturalnym od setek lat. Uważana za roślinę amatorską, jeśli chodzi o uprawę, stanowi obecnie roślinę przyszłościową w ogrodnictwie. Istnieje około 60 gatunków na świecie. Najczęściej w ciepłych krajach, takich jak Włochy, Grecja czy Hiszpania. W naszym klimacie spotyka się najczęściej aktinidię ostrolistną oraz pstrolistną. Pstrolistna, jak sama nazwa wskazuje ma różnokolorowe liście, od zielonkawych, po różowe i białe.
Odmiany
Typową odmianą dla tego pnącza jest Dr. Szymanowski (odmiana obupłciowa) i Adam (odmiana męska, zapylacz) oraz Sientiabrskaja (odmiana żeńska). Stanowią one ciekawą ozdobę w ogrodzie wijąc się na podporach. Najlepiej, jeśli podpory będą ażurowe, roślina może wtedy swobodnie się „poruszać”. Idealnie nadają się do tego różnego rodzaju pergole, altany, płoty oraz siatki. Ostrolistna ma ciemnozieloną barwę liści, które są ostro zakończone. Należą do nich mini kiwi aktinidia Genewa (odmiana żeńska), Issai (odmiana obupłciowa), Purpurna Sadowa (odmiana żeńska), Ananasnaya (odmiana żeńska), Jumbo (odmiana żeńska), Ken’s Red (ostrolistna) poj. 1l (odmiana żeńska), Zapylacz Male i Zapylacz Weiki (odmiany męskie), Jenny (odmiana obupłciowa).
Uprawa
Chcąc cieszyć się sporymi zbiorami kiwi należy pamiętać, aby przy żeńskich odmianach posadzić odmianę męską lub obupłciową. Jeden zapylacz wystarczy na sześć, osiem sztuk żeńskich. Musimy się jednak uzbroić w cierpliwość, jeśli chodzi o owoce. Roślina ta bowiem owocuje dopiero od trzeciego do piątym roku po posadzeniu. Zależy to od odmiany. W przypadku aktinidii ostrolistnej potrzebuje ona przynajmniej 150 dni w ciągu roku bez przymrozków, żeby muc owocować, natomiast pstrolistna 130 dni. Również, chcąc odmłodzić roślinę i pozytywnie wpłynąć na jej kwitnienie jak i owocowanie, należy ją co 3-4 lata przycinać. Jej owoce mają wielkość od 3-4 cm.
Aby roślina była silna, zdrowa i atrakcyjna, potrzebuje odpowiednie stanowisko i warunki glebowe. Ziemia powinna być żyzna, zdrenowana, przepuszczalna i wilgotna o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5-6,5). Dobrze czuje się na stanowisku ciepłym, słonecznym i osłoniętym od silnych i zimnych wiatrów.
Mini kiwi jest pnączem pogodoodpornym, potrafi przetrwać ekstremalne temperatury, te dodatnie (35°C) jak i te ujemne (-35°C). Temperatura wpływa jedynie na wydawanie owoców.
Zdrowie i uroda
Po owoce kiwi warto sięgać, ponieważ mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, jak i samopoczucie. Zbawiennie wpływa na obniżenie ciśnienia, kondycję wzroku i trawienie. Codzienna porcja kiwi chroni nas także przed nowotworami.
Mini kiwi ma również zastosowanie w kosmetologii. W domowych warunkach możemy wykorzystać jej walory zdrowotne sporządzając samodzielnie maseczkę na twarz i szyję, np.:
Maseczka do cery suchej:
- 1 obrane kiwi
- 1 łyżeczka twarogu/jogurtu naturalnego
Kiwi rozgnieć i włóż do miseczki. Połącz z łyżeczką twarogu lub jogurtu naturalnego. Całość starannie wymieszaj i posmaruj nią oczyszczona twarz. Odczekaj 10-15 minut i zmyj twarz letnią wodą. Stosuj 1-2 razy w tygodniu.
Maseczka do cery przetłuszczającej:
- 1 obrane kiwi
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżeczki twarogu/jogurtu naturalnego
Do miseczki wsyp 2 łyżki otrębów pszennych i dodaj 2 łyżeczki twarogu lub jogurtu naturalnego. Kiwi utrzyj na tarce i dodaj do całości. Wszystko wymieszaj i nałóż na twarz. Zmyj maseczkę po 10-15 minutach letnią wodą. Stosuj 2-3 razy w tygodniu.