W ostatnich latach wzrasta trend na zdrowe jedzenie tzw. Eco lub Bio, wielu z nas marzy się by to zdrowe jedzenie pochodziło z najlepszego źródła a największą satysfakcją staje się własna uprawa! Stworzenie swojego własnego warzywnika, chociaż małego zakątka gdzie znalazłoby się miejsce na uprawę warzyw nie musi być wcale trudne. Być może macie nawet swoje własne szklarnie czy małe tunele i to właśnie tam byście chcieli stworzyć uprawę warzyw i drobnych owoców.
Warzywa to przede wszystkim źródło wielu witamin. Zawierają w sobie beta karoten, witaminy z grupy B, C, E, K i PP regulujące wszelkie procesy zachodzące w organizmie. Witaminy odpowiedzialne są między innymi za trawienie, poziom cholesterolu, odporność na infekcje, gojenie się ran, wzrok, metabolizm, ciśnienie krwi, prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Minerały – są budulcem kości i zębów, ale także regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej i hormonalnej organizmu. Uczestniczą w procesie przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów. W warzywach znajdziemy takie minerały jak sód, potas, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor, jod. Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia wiec powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka, nie są one wysokokaloryczne więc nie musimy się ograniczać, zaleca się dodawać warzywa do niemal każdego posiłku.



Właśnie dlatego warto zagospodarować kącik w swoim ogrodzie, by móc latem i jesienią skosztować zdrowych, smacznych a przede wszystkim wolnych od sztucznych nawozów i ulepszaczy własnych warzyw.
W naszej ofercie znajdziecie rozsady warzyw gotowe do posadzenia do gruntu na zewnątrz lub pod osłonami, a także takich które możemy uprawiać w donicy, dzięki temu możemy stworzyć swój mini warzywnik na balkonie czy tarasie. Nie musicie czekać aż z nasion wykiełkują rozsady, o które trzeba odpowiednio dbać i zapewniać im odpowiednie światło i ciepło zanim będą gotowe do nasadzeń. My już o to wszystko zadbaliśmy, dzięki czemu zaoszczędzicie swój cenny czas.
Nie tylko ogród czy szklarnia są miejscem do uprawy warzyw. Coraz modniejsze stają się uprawy warzyw w donicach na tarasach czy balkonach i tu brak ogrodu nie jest przeszkodą do stworzenia swojego własnego ekologicznego warzywnika.
Jak się do tego przygotować? Balkon czy taras musi znajdować się po stronie z dostępem do światła słonecznego. Najlepiej zaplanować sobie ile donic nam się zmieści i jakie warzywa chcielibyście tam posadzić (ważne by donice nie były zbyt małe by roślinki mogły swobodnie się rozwijać). Jeżeli mamy przygotowane już donice możemy sadzić warzywa – gotowe rozsady z naszej oferty nadają się do tego najlepiej, ponieważ łatwiej i szybciej aklimatyzują się w nowym miejscu. Jeżeli posadzimy sadzonki które nie są sztywne, musimy użyć do tego podpór np. bambusów, gotowych kratek, pergoli czy po prostu kupić donice z gotowymi podporami.

Jeśli jednak mamy „kawałek pola”, który chcielibyśmy przeznaczyć pod uprawę warzyw musimy odpowiednio ten grunt przygotować.
JAK PRZYGOTOWAĆ ZIEMIĘ DO UPRAWY WARZYW W GRUNCIE?
Jeśli chcemy by nasze plony były zdrowe, dorodne i smaczne o glebę trzeba dbać cały rok. O każdej porze roku powinno wykonywać się zabieg by zadbać o jak najlepszą kondycję podłoża. Odpowiednie PH pod uprawę warzyw to takie o odczynie zasadowym, lekko kwaśnym o wskaźniku 6,0 – 6,8 chociaż niektóre lubią troszkę bardziej zakwaszony grunt o PH 5,5 – 6,5 to np. pomidory czy pietruszka , gleba musi być pulchna i przepuszczalna. Pierwszym etapem jest sprawdzenie – zmierzenie poziomu kwasowości gleby , można taki pomiar wykonać za pomocą kwasomierza ( można kupić elektroniczny lub za niewielkie pieniądze jednorazowy).
Po rozpoznaniu poziomu PH można przystąpić do przygotowania gruntu.
WIOSNA:
- odchwaszczanie gruntu pod uprawę
- spulchnianie gleby np. widłami, na większych powierzchniach kultywatorem lub glebogryzarką
- określenie PH gleby i ustabilizowanie odpowiednich współczynników – jeżeli gleba jest zbyt kwaśna należy ją zobojętnić, używa się do tego specjalnych nawozów wapiennych, natomiast jeżeli odczyn jest zbyt zasadowy należy ją nieco zakwasić, najlepszym sposobem jest podsypanie podłoża korą sosnową, trocinami lub podlanie nawozem z siarczanem amonu.
- użyźnienie podłoża, najlepiej za pomocą naturalnych środków jak kompost czy obornik np. kurzy, bydlęcy lub koński
LATO:
Latem gdy roślinki wzrastają już na swoich stanowiskach trzeba też o nie dbać, regularnie odchwaszczać żeby chwasty nie zabierały im niezbędnych składników odżywczych, oraz należy je odpowiednio nawadniać, a także dodatkowo nawozić by zapewnić im odpowiednią ilość składników odżywczych. Należy robić to regularnie lecz trzeba uważać by też nie przesadzić.
JESIEŃ:
- usunięcie pozostałości po roślinach
- przekopanie gruntu
- jesienne nawożenie najlepiej naturalnymi środkami jak kompost czy obornik
ZIMA:
Późną jesienią lub wczesną zimą możemy też wykonać zabieg, który wzbogaci wartości odżywcze gleby , zabiegiem tym jest zasianie jesiennego poplony . Poplon to zielony nawóz, który podnosi żyzność gleby najlepiej sprawdzi się facelia błękitna, gorczyca biała, wyka, rzodkiew oleista, koniczyna, groch siewny pastewny, gryka, czy łubin żółty. Na wiosnę poplon przycinamy na wysokość około 20cm a resztę przekopujemy dzięki temu otrzymujemy naturalny nawóz.



DONICE – jeżeli planujemy uprawiać warzywa w donicach musimy wiedzieć, że nie mogą być one zbyt małe by roślinka mogła się rozrastać (na jedną sadzonkę pomidora najlepsza będzie donica o pojemności 20L). Trzeba również zadbać o to by gleba była o odpowiednim odczynie PH i postępować tak jak w przypadku roślin w gruncie czyli dbać o odpowiednie nawodnienie i nawożenie. Najlepsze donice do uprawy warzyw to takie z tak zwanym podwójnym dnem. Dzięki takiemu rozwiązaniu gleba jest bardziej napowietrzona ale przede wszystkim roślina nie zostanie przelana (przez co mogła by gnić) ponieważ nadmiar wody spłynie pod drugie dno.
Poniżej przedstawiamy przykładowe donice do uprawy warzyw:



Oferujemy Państwu rozsady takich warzyw jak:
POMIDORY, które są źródłem błonnika oraz witamin:
- pomidory malinowe czerwone i żółte
- pomidorki koktajlowe czerwone, żółte i czarne
- wszystkim znane „Bawole Serce”
- inne ciekawe wielobarwne odmiany
PAPRYKA, która jest źródłem całej gamy witamin oraz antyoksydantów :
- czerwone
- żółte
- czarne
- chili
OGÓRKI, które są źródłem witamin i minerałów, a przy okazji są nisko kaloryczne
- ogórki gruntowe (pod osłony i na odsłonięte pola)
- ogórek afrykański KIWANO
- ogórek „White Wonder”
Pozostałe rozsady z naszej oferty warzyw to:
Po więcej szczegółów zapraszamy do naszego sklepu www.clematisy.pl lub do kontaktu mailowego i telefonicznego.
Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami i promocjami?
ZAPISZ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER!