Nalewki – z czego przyrządzić

Przed nami okres chłodu, deszczy, który dla wielu kojarzy się z długimi wieczorami  spędzanymi przed kominkiem na bujanym wiklinowym fotelu  bądź na kanapie z ulubioną książką. Jak przyjemnie byłoby również zadbać o „wewnętrzne ciepło” i skosztować domowej, własnoręcznie zrobionej nalewki. Aby poczuć pełnie szczęścia i satysfakcję z własnego wyrobu , najlepszą nagrodą jest pochwała od gości, których niewątpliwie spotkał zaszczyt, aby móc degustować taki trunek.

Aby jednak tak mogło się stać, należy pomyśleć o tym dużo prędzej, ponieważ proces tworzenia wyśmienitego napoju alkoholowego jest dość czasochłonny. Zazwyczaj trwa on od 2 do 6 tygodni.

Czym tak właściwie jest nalewka ? Zdefiniujmy: jest to alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, bądź mieszanina tych składników, zazwyczaj o 40-45 % zawartości alkoholu. Sporządzany jest w procesie maceracji czyli przez zalanie składników  alkoholem w celu wydobycia i utrwalenia smaku oraz aromatu zawartego we wsadzie.

Jak możemy zauważyć samo zrobienie nalewki nie jest trudne. Sam czas jej powstawania jest bardzo długotrwały. Nie należy się tym jednak zrażać i zniechęcać, ponieważ przysmak musi swoje „odleżeć”  aby w pełni rozwinął się jego zapach, smak i kolor.

Nalewki na ogół przyrządza się z owoców. My jako szkółka roślin, możemy Wam zaproponować odpowiednie do tego sadzonki. Po ich nabyciu i wsadzeniu w grunt przez całe lato i jesień możecie cieszyć się owocami, jak i przysmakami alkoholowymi, sporządzonymi na bazie własnych owoców.

Owoce do nalewki powinny być  jędrne o pięknej, zdrowej kolorystyce. Przepisy na nalewki są bardzo podobne do siebie. Zazwyczaj owoce zalewa się alkoholem i po jakimś czasie nalew łączy się z syropem  cukrowym. Tak przyrządzony napój należy przelać do mniejszych butelek i odstawić do leżakowania. Kiedy nadejdzie upragniona i długo wyczekiwana pora degustacji, możemy gotową nalewkę przelać do ozdobnej karafki aby cieszyła nie tylko kubki smakowe ale również oczy. 

Warto wiedzieć, że nalewki z odpowiednimi wsadami stanowią bombę wartości odżywczych. W zależności jakich użyjemy ziół czy owoców, stworzony napój będzie miał inne wartości energetyczne czy regulatorowe. Jesienią i zimą dobrze jest dodać odrobinę miodu do nalewki, jest to źródło magnezu, chloru i potasu.  Można profilaktycznie, wieczorem sięgnąć po kieliszek nalewki, co złagodzi dolegliwości związane z nadchodzącą jesienną porą.

Już nasze babki dobrze wiedziały, że nalewka na bazie spirytusu jest bardzo pomocna przy punktowym łagodzeniu bólu stawów, mięśni oraz reumatyzmu, wystarczy odrobinę cieczy wcierać w dokuczliwe miejsca.

Poniżej propozycja kilku wybranych przepisów z użyciem owoców, których sadzonki znajdziecie w naszej ofercie.

Nalewka z aronii

Składniki:

  • Aronia 1,5 kg
  • Liście wiśniowe 300 szt.
  • Cukier 2 kg
  • Woda 3 L
  • Kwasek cytrynowy 50 g
  • Spirytus 96% 1,5 L

Umyte liście wiśni oraz aronie zagotować. Gotować na małym ogniu przez 15 min. 

Przecedzić, dodać cukier i kwasek cytrynowy.

Po ostudzeniu dodać spirytus i rozlać do butelek.

Nalewka z żurawiny

Składniki:

  • kilogram żurawiny
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 litra spirytusu
  • szklanka cukru

Żurawinę myjemy i pozostawiamy w durszlaku, żeby woda obciekła z owoców.  W tym czasie mieszamy ze sobą wódkę i spirytus.

Żurawinę można lekko zgnieść, dzięki temu puści więcej soku. Owoce wrzucamy do słoika i zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy alkoholem. Nalewkę odstawiam do ciemnego miejsca na ok. 2-3 tygodnie. Nalewkę zlewamy do butelek i szczelnie zamykamy korkiem. Po dwóch miesiącach jest gotowa do spożycia.

Nalewka z pigwowca

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 2 kg cukru,
  • 1 L wódki,
  • 1 L spirytusu.

Owoce pigwowca dokładnie myjemy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.

Oczyszczone i pokrojone owoce wrzucamy do słoika i zasypujemy je cukrem.

Słoiki z pigwowcem przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 tygodnie.

Po 2 tygodniach możemy zlać syrop z owoców do innego naczynia.

Syrop mieszamy ze spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na około 2 miesiące.

Po 2 miesiącach należy przefiltrować płyn i zlać go do butelki.

Owoce zalewamy wódką i zostawiamy na 3 tygodnie.

Po tym czasie wódka z pigwowca musi być przefiltrowana.

Płyny, powstałe ze spirytusu, syropu oraz wódki i owoców, mieszamy ze sobą i wlewamy do butelek.

Nalewka z malin

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych malin
  • 0,5 l spirytusu (95%)
  • 0,5 l wódki (40%)
  • 0,4 kg cukru

Maliny oczyść i pozbaw szypułek, a następnie zalej spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem.

Zamknij słój i postaw w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Pamiętaj aby przynajmniej raz dziennie wstrząsnąć słojem, dzięki czemu alkohol dobrze spenetruje wszystkie owoce.

Po upływie 5-6 dni zlej cały płyn ze słoja do butelki, a pozostałe w nim maliny zasyp cukrem i ponownie wstrząśnij dobrze zawartością słoja, aby cukier dobrze rozprowadził się wśród owoców. Już teraz zlany alkohol powinien mieć rewelacyjny malinowy zapach.

Kiedy cukier w 100% się rozpuści zlej powstały syrop, a pozostałe w słoju maliny spróbuj dodatkowo odcisnąć, aby uzyskać jeszcze więcej wartościowego płynu.

Następnie połącz syrop z przygotowanym kilka dni wcześniej nalewem i rozlej nalewkę do butelek. Trunek odstaw w ciemne i raczej chłodne miejsce.

Nalewka z borówki amerykańskiej

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1 kg cukru

Owoce myjemy, osuszamy i przekładamy do słoika. Zalewamy spirytusem zmieszanym z wódką. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni od czasu do czasu potrząsając.

Po upływie 6 tygodni zlej nalewkę do drugiego naczynia, zamknij i odstaw do lodówki.

Owoce zasyp cukrem i zamknij kilkukrotnie owiniętą gazą. Naczynie ustaw w słonecznym miejscu na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsaj nim

Po upływie 3 tygodni przefiltruj całość i zlej powstały sok. Złącz go z nalewką, wymieszaj i szczelnie zamknij. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 3 tygodnie.

Po tym czasie rozlej do butelek i zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące.

Nalewka z czarnej porzeczki

Składniki:

  • 1,5 kg owoców czarnej porzeczki
  • 250g cukru (lub więcej)
  • 1,5l wódki
  • 1/4l spirytusu

Owoce myjemy, usuwamy szypułki. Osuszamy i wkładamy do większego słoja przesypując cukrem. Zamykamy szczelnie i odkładamy na 4 tygodnie w ciepłe miejsce (np. na parapet okna). Słoikiem codziennie wstrząsamy, a co drugi dzień odkręcamy, by usunąć gaz powstały w wyniku fermentacji.

Po 4 tygodniach zlewamy sok, wstawiamy go do lodówki. Owoce zalewamy wódką i odstawiamy na 3 tygodnie również szczelnie zamknięte. Po tym czasie zlewamy alkohol, mieszamy z sokiem z lodówki, dodajemy spirytus, mieszamy i zlewamy do dużego słoika.

Szczelnie zamkniętą nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, następnie filtrujemy przez bibułę filtracyjną lub kilkakrotnie przez gazę. Rozlewamy do butelek lub karafek. Nalewka jest gotowa do spożycia, jednak najsmaczniejsza będzie po 2-3 miesiącach.

Nalewka z orzechów laskowych

Składniki:

  • 0,5 kg obłuskanych orzechów laskowych,
  • 1 pomarańcza,
  • 3 goździki,
  • 20 g cynamonu
  • 110 g cukru,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 0,5 l wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Orzechy obłuskaj z łupin i pokrój na małe kawałeczki.

Pomarańcze dokładnie umyj i zatrzyj skórkę na tarce.

Obłuskane orzechy, skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon wrzuć do czystego słoja. Do czyszczenia i odkażania zalecamy roztwór z pirosiarczynu potasu.

W garnku umieść cukier, cukier wanilinowy i wlej wodę. Zawartość podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż do roztopienia cukru. Wystudź.

Ostudzony syrop przelej do słoja. Dodaj spirytus.

Zawartość słoja dokładnie wymieszaj, zakręć i odstaw na 3 tygodnie w ciepłe i jasne miejsce.

Podczas leżakowania, co jakiś czas (najlepiej codziennie) potrząsaj słoikiem tak, aby jego zawartość dobrze się wymieszała, co zapewni lepszą ekstrakcję związków smakowo-zapachowych.

Po 3 tygodniach nalewkę przefiltruj. Do tego celu przydatne może się okazać gaza lub sitka z drobnymi oczkami.

Przefiltrowany produkt rozlej do butelek i odstaw do dalszego leżakowania na okres minimum 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Im czas leżakowania będzie dłuższy, tym korzystniejsze będą walory smakowe przygotowywanej nalewki.

Odcedzone orzechy możesz wykorzystać jako dodatek do deserów, ciast.

Interesującym pomysłem dla miłośników kawy, może okazać się dodanie do przygotowanego naparu 2 – 4 łyżeczek nalewki, który nie tylko wzbogaci jej smak w orzechową nutę, ale także rozgrzeje.

Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami i promocjami?

ZAPISZ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.