Jagoda kamczacka – przyjemność z uprawy, która przynosi owoce.

Jagoda kamczacka jest długowiecznym krzewem, który nie wymaga podpór. Jest rośliną pierwotnie wywodzącą się głównie z obszarów wilgotnych półkuli północnej – Rosji, Kanady oraz  Japonii. Żyje nawet do 35 lat i dorasta do 1-1,8 m. Kwitnie już na początku kwietnia, a owocuje  maj-czerwiec. Owoce jagody kamczackiej mają tą przewagę nad innymi owocami, że dojrzewają przed truskawkami i borówkami. Jagody mogą być stosowane jako owoc deserowy, jednak równie dobrze nadaje się na przetwory, soki, dżemy, konfitury, można je także suszyć i mrozić.

Działanie prozdrowotne

Zawiera dużo witaminy C i A oraz żelazo, jod i miedź. Jagoda kamczacka należy do roślin o właściwościach prozdrowotnych, wyróżnia ją szczególnie zawartość witamin i minerałów. Polecana jest w:

  • profilaktyce rakowej
  • spowalnia procesy starzenia się
  • wspiera układ odpornościowy
  • wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego
  • kwiaty jagody stosowane są w stanach przeziębieniowych

Uprawa

Roślina mało wymagająca, idealna do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Świetnie rozwija się w słońcu, jak i w półcieniu. Wyjątkowo odporna na susze i mróz (do -45°C). Sadzonki jagody kamczackiej są w stanie rosnąć niemalże na każdej glebie, z wyjątkiem ciężkiej, gliniastej i lekkiej, piaszczystej. Preferuje stanowisko wilgotne, co pozytywnie wpływa na jej owocowanie , oraz silny system korzeniowy.

Zaleca się, aby sadzić koło siebie dwie lub więcej odmian, wtedy w pełni i obficie owocuje. Jest to istotne ponieważ krzewy jagód najlepiej owocują, gdy kwiaty jednej odmiany są zapylane pyłkiem innej.

Polecane odmiany

Do sadzenia polecamy zwłaszcza nowe odmiany łączące w sobie najbardziej pożądane cechy – duże, deserowe owoce, o słodko-kwaskowatym smaku pozbawionym goryczki, odporność na suszę, długowieczność, odporność na mróz oraz wcześniejsze dojrzewanie owoców.

Szczególnie polecamy odmianę „Wojtek” – niezwykle plenna, wcześnie owocująca. Z jednego krzewu tej odmiany można zebrać nawet do 5 kg owoców. Do właściwego owocowania (zapylania) radzimy posadzić drugi krzew w odległości 1-1,5 m. „Zojka”, „Czarna” to odmiany, które są bardzo odporne na samoczynne opadanie. Według najnowszych opracowań największą zawartość cukru zawierają odmiany jagody kamczackiej „Zielona” i „Wojtek”. W przypadku sadzenia krzewów w kilku rzędach rozstaw między nimi powinien wynosić około 2,5-3 m, a między roślinami 1-1,5 m. „Wołoszebnica” posiada tendencję do zagęszczania i jest doskonałym zapylaczem odmian rosyjskich, takich jak „Sinogłaska”, „Czelabinka” czy „1-17-59”.

Podsumowując, krzewów jagody kamczackiej nie powinno zabraknąć na działce zagorzałego ogrodnika. Jej plenność i smaczne owoce będą cieszyć i służyć zdrowiu całej rodzinie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.