Porzeczko-agrest i Figowiec właściwy – gatunki mało znane ale pożądane

figowiec

Przydomowy ogród to idealne miejsce dla ciekawych ,oryginalnych i rzadkich odmian krzewów owocowych, które przyciągają uwagę swoją wyjątkowością. Z pewnością przyciągną uwagę wszystkich sąsiadów i gości.

Figowiec właściwy „Brown Turkey”

Roślina egzotyczna, ciekawa, ciągle jeszcze niezbyt popularna, zaczyna zdobywać uznanie w polskich ogrodach.

Jest to duży krzew, lub niewielkie drzewo dorastające do 10 m w rejonach, gdzie klimat jest cieplejszy. W Polsce ten krzew w naszych warunkach klimatycznych dorasta do 2 – 3 m. Jednak uprawiany w szklarniach lub tunelach może  osiągać znacznie większe wymiary. Krzew ten jest charakterystyczny przez wzgląd na kształt liści, są one palczasto powcinane, z 3-5 klapami. Ich długość wynosi 10-20 cm a szerokość 6-15 cm.

Roślina ta cechuje się wyjątkowo dużymi i bardzo słodkimi owocami. Ich kształt jest gruszkowaty, o długości 5-8 cm ,barwa  czerwonobrązowa z lekko fioletowym odcieniem. Nadają się do spożycia zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Owoce figowca zaliczane są do bakalii i używane jako dodatek do ciast.

W naszych warunkach dojrzałe owoce można otrzymać jedynie uprawiając roślinę w pojemnikach, tunelach bądź szklarniach. Wysadzony figowiec do gruntu również owocuje, ale jeśli jesień jest chłodniejsza to owoce mogą nie zdążyć dojrzeć przed nadejściem mrozów i niedojrzałe opadną. Figowiec jest dość wrażliwy na mróz. Przy takiej uprawie konieczne jest okrywanie roślin, robiąc wysokie kopczyki z kory lub ziemi. Uprawiany w gruncie przymarza do granicy śniegu. Nie należy się tym jednak przejmować, ponieważ świetnie odbija dając silne, zdrowe przyrosty o interesujących liściach w kolejnym roku.

Aby roślina dobrze się prezentowała i była naszą dumą, należy posadzić ją do podłoża żyznego, próchniczego, o odczynie lekko kwaśnym, obojętnym, lub słabo zasadowym. W okresie wegetacji potrzebuje gleby o umiarkowanej wilgotności. Jesienią i zimą natomiast raczej suchego stanowiska. Bardzo dobrze rośnie na stanowisku ciepłym i słonecznym, szybko nagrzewającym się oraz osłoniętym od silnych i zimnych wiatrów.

Ciekawostką, która dotyczy Figowca „Brown Turkey” jest, że roślina ta ma w pędach mleczny sok, w którym znajduje się lateks, substancja, która może uczulać. W związku z tym przy sadzeniu, cieciu czy innych czynnościach wykonywanych przy roślinie, trzeba zaopatrzyć się w rękawiczki.

„Porzeczko-agrest”

Jest to skrzyżowanie agrestu i czarnej porzeczki. Mrozoodporny krzew z długimi, sztywnymi i grubymi pędami pozbawiony jest kolców.

Roślina ta ma liście ciemnozielone, przypominające liście porzeczki, ale błyszczące i grube. Opadają dopiero późną jesienią. Rośnie silnie, nawet do 2 m., jest odporna na choroby i szkodniki. Owoce nadają się bezpośrednio do spożycia oraz na przetwory, soki, nalewki, dżemy i galaretki.

„Porzeczko-agrest” ma duże, bardzo smaczne i wartościowe w witaminy owoce, ich kolor jest ciemnobordowy i fioletowy. Ten owocowy krzew nadaje się do uprawy w zasadzie w każdym ogrodzie. Prawidłowo uprawiany może dać nam nawet 6 kg owoców z krzaku. Mają one smak porzeczki, który jest najbardziej wyrazisty ale także nutkę agrestu.

Krzew z powodzeniem można obsadzić pojedynczo lub jako owocowy żywopłot. Posadzony na glebie żyznej, próchniczej, przepuszczalnej o lekko kwaśnym odczynie wynagrodzi nam dużymi silnymi pędami i wyjątkowo smacznymi owocami. „Porzeczko-agrest” znosi również gorsze typy gleb a co najważniejsze jest mrozoodporny i nie wymaga okrywania na zimę.

Atrakcyjność krzewu jest również podparta tym, że oprócz mrozoodporności, odporny jest również na choroby i szkodniki typowe dla porzeczki i agrestu. Między innymi takimi jak mączniak, plamistość liści, rdzy wejmuhowo-porzeczkowej oraz wielkopąkowca porzeczkowego.

Zachęcamy do nabycia egzotycznych, rzadko spotykanych odmian, które będą cieszyć Państwa i zbiorem unikatowych owoców, a praca przy ich pielęgnacji będzie dla Was przygodą, zadowoleniem i satysfakcją z udanych plonów 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.