AKEBIA – czekoladowe pnącze

Bardzo rzadko spotykane, oryginalne pnącze, które ze względu na kolor i cynamonowy zapach kwiatów jest smakowicie nazywane „czekoladowym winem”. Roślina ta charakteryzuje się nietypowymi kwiatami i oryginalnymi owocami.

Akebia należy do rodziny krępieniowatych i obejmuje 6 gatunków. Najbardziej znanym gatunkiem jest Akebia Pięciolistkowa (Akebia Quinata).  Pochodzi z Azji Wschodniej, Japonii, Korei oraz z terenów Chin. Jej naturalnym środowiskiem są zbocza górskie oraz zarośla i lasy, głównie wzdłuż potoków i strumieni.

Pnącze ma bardzo silny wzrost, osiąga wysokość od 5-7 m. W naturalnych warunkach dorasta nawet do 12 m. Dzięki wijącym się, bardzo giętkim pędom, które oplatają podporę , roślina idealnie zasłania nieatrakcyjne ściany, osłoni nas od sąsiadów, pokryje altany, pergole oraz inne podpory.

Akebia to roślina, w przypadku której zabiegi ograniczają się do cięcia. W pierwszych 2 latach po posadzeniu powinna być przycinana na wysokości 30–40 cm. Potem trzeba wybrać 5 lub 6 silnych, rozrośniętych pędów i przymocować je do podpory, wkrótce same zaczną się owijać. W kolejnych latach wystarczy wiosną likwidować uszkodzone, suche pędy. Warto też skracać pędy, gdy zrobią się zbyt długie i zaczną się plątać.

 Zarówno liście, jak i kwiaty są niezwykle dekoracyjne i wnoszą egzotyczny klimat do ogrodu. Młode pędy są zielone z odcieniem fioletu, im są starsze nabierają barwy szaro-zielonej i drewnieją. Na długich ogonkach wyrastają oryginalne liście, mają one kształt pięciopalczastych listków, które są owalno-eliptyczne. W czasie przymrozków liście przebarwiają się na kolor purpurowo-fioletowy. Przy silnych przymrozkach do -15 °C liście opadają a pędy zamierają. Nie należy się jednak zbytnio martwić, ponieważ na wiosnę roślina ta jest mrozoodporna i wiosną odbije nowe pędy od korzeni.

Akebia pięciolistkowa jest rośliną rozdzielnopłciową i jednopienną co oznacza , że jest samopylna. Groniaste kwiatostany wyrastają w kątach liści, które zawierają po kilka kwiatów żeńskich i męskich. Żeńskie kwiaty są ciemnopurpurowe i większe (2-3 cm). Posiadają po trzy płatki i do dziewięciu grubych, fioletowych słupków. Męskie kwiaty są natomiast drobniejsze (0,5-1 cm) i mają jaśniejszy kolor. Kwitnie w maju a jej kwiaty mają delikatny zapach przypominający wanilię  lub przyprawy korzenne.

Akebia zapylana jest głównie przez owady np. pszczoły, trzmiele. We wrześniu lub październiku zawiązują się owocostany, mają one walcowaty kształt i jasnofioletową barwę. Owoce mają od 10-13 cm długości, które po dojrzeniu pękają, ukazuje nam się w tedy biały miąższ i czarne, owalne nasiona. Owoce Akebii są jadalne, ich smak jest mdły, lekko słodkawy i odznacza się miękką, soczystą konsystencją. Możne jeść je na surowo, jednak zaleca się lekko skropić je sokiem z cytryny dla lepszego smaku. Natomiast skórka owoców jest gorzka,  po uprzednim jej przesmażeniu nadaje się do spożycia.  Owoce mają właściwości moczopędne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wykorzystywana w medycynie naturalnej w zaburzeniach laktacji. Jest to roślina mało wymagająca, świetnie dostosowująca się do klimatu. Owocuje mniej obficie ale równie atrakcyjnie jak w naturalnym środowisku. Akebia jak wiele pnączy zachwyca atrakcyjnym wyglądem oraz wyjątkowo oryginalnymi i smacznymi owocami. Warto mieć ją w swoim ogrodzie – zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.